VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hypotheekberekening 55-plusser klopt online niet

Geplaatst op: 21-07-2017, 12:30:10

Websites van hypotheekverstrekkers zitten er bij de berekening van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tot wel tienduizenden euro’s naast.

Dat blijkt uit een toets door Vereniging Eigen Huis (VEH) van 34 online rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens. VEH heeft de uitkomsten van het onderzoek toegespeeld aan financieel toezichthouder AFM.

Fout antwoord

Van de onderzochte rekentools gaven er twintig een fout antwoord en zes gaven helemaal geen resultaat. Alleen de websites van ABN Amro, Delta Lloyd, Hypotheek24, MoneyYou, Munt Hypotheken, NIBC en Triodos rekenden het maximale hypotheekbedrag goed uit.

Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel € 40.000 onder de officiële leennormen liggen. Werkzame 55-plussers met een kleine pensioenopbouw kregen bij 26 websites juist weer een veel te hoog bedrag voorgerekend, tot wel € 93.000.

Populair

Online hypotheek afsluiten wint razendsnel aan populariteit, meldde De Telegraaf gisteren. De websites profiteren van de aangescherpte regels, waardoor hypotheken een stuk eenvoudiger zijn geworden.

VEH raadt 55-plussers af om de online rekentools in te vullen en roept hypotheekketens op hun rekenprogramma zo snel mogelijk te verbeteren.

Ingewikkeld

Eerder adviseerde de Consumentenbond 55-plussers al om de hypotheek niet online af te sluiten. Voor ouderen die een hypotheek willen afsluiten, gelden over het algemeen ingewikkelde rekenregels.

Zo moet vanaf 56 jaar rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Vanaf de AOW-leeftijd gelden weer ruimere leennormen.

Bron: www.dft.nl van 21 juli 2017

Vorige pagina